LEIPOMISIA 1
Tällaistakin herkkua piti sitten kokeilla, kun suklaanhimo pääsi yllättämään ja teki mieli sitten leipoa jotain oikein suklaista. 3/4 osaa piirakasta pakastin tuoreeltaan vierasvaraksi. Ei sitten ole mikään dieetti -leivos, mutta sallittakoon pieni palanen tällaistakin syötäväksi ainakin joskus..? :)
Tässä piirakan ohje (pellillinen):
6dl sokeria
5dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (sunnuntai), tai luomu vehnäjauhoja
2tl vanilja sokeria
4tl leivinjauhetta
6rkl tummaa kaakaojauhetta
3dl kuumaa vettä
4 luomu munaa
300g margariinia, tai voita
Sekoita kuivat ainekset keskenään, lisää sitten kiehuva vesi ja sulatettu margariini jauhoseokseen vuorotellen. Sekoita puuhaarukalla viimeisenä kananmunat taikinaan.
Paista 200 astetta, noin 30-35 min.
Jäähdytä piirakkapohja hyvin ja lisää päälle voikreemi.
Voikreemi:
150g voita
5dl tomusokeria
4tl vaniljasokeria
2 keltuaista
Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi, lisää joukkoon keltuaiset ja vatkaa vielä hetki. Anna kreemin kovettua esim. jääkaapissa jonkin aikaa, jotta sula suklaa ei sekoitu voikreemin joukkoon.
Kuorrutus:
200g Fazerin sinistä suklaata sulatettuna.
Koristelu:
Sulatettua valkoista suklaata, esim. Panda.
Vinkki:
Suklaat voit sulattaa vaikka mikrossa vesihauteessa niin, että laitat suurempaan kulhoon vettä ja pienempi kulho, jossa suklaat siihen suuremman kulhon sisään, niin suklaa ei pala niin helposti. Seuraa kuitenkin suklaan sulamista ja sekoittele välillä.
SÄMPYLÖITÄ...
LEIPOMISIA 2
Isäntä tahtoi leipoa valkosipulileipää, mutta päädyimme sitten leipomaan sämpylöitä, joista valkosipuli kylläkin unohtui.
Tein sen korvatakseni sitten oliiviöljy, luomulevite ja vesi -seos vaahtoa (ohje alla), johon lisäsin tuoretta valkosipulia ja yrttisuolaa ja siitä tulikin hyvää levitettä uunituoreille sämpylöille! Nämä sämpylät on leivottu Luomu- sämpyläjauho pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan ja päälle ripottelin pellavan -ja unikon siemeniä. Meheviä sämpylöitä!
Tosin nyt aletaan kyllä jo vehnäjauho -lakolle.. :)
MAISTUVA LEVITE LEIVÄLLE
100 g voita,tai luomulevitettä
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 dl vettä
Lisää halutessasi myös:
valkosipulinkynsi, tai kaksi
yrttejä (esim. tuoreyrttejä, tai kuivattuja yrttejä)
Laita pehmennyt voi ja öljy tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Käytä öljynä esim. kylmäpuristettua oliiviöljyä, tai kylmäpuristettua rypsiöljyä. Lisää tehosekoittimen käydessä vesi hitaasti joukkoon. Lisää yrtit ja mahdollisesti valkosipuli. Laita levite jääkaappiin kiinteytymään mieluiten lasiseen, tai keraamiseen kannelliseen astiaan.
Sivele leivälle ja nauti!
_______________________________________________________
RAPARPERI-OMENA-KEIKAUSKAKKU
LEIPOMISIA 3
POHJALLE:
50 g margariinia 1 dl fariinisokeria 2 omenaa 5 dl raparperinpaloja
margariini ja fariinisokeri vuoan pohjalle, kuumenna 175 asteessa n. 3 min
Levittele seos tasaiseksi. Paloittele omenat ja raparperit ja laita pohjalle.
TAIKINA:
2 dl sokeria
150 g margariinia
2 kananmunaa(luomu, tai vapaan kanan)
2,5 dl luomu vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Vaahdota sokeri ja margariini. Lisää munat yksitellen. Lisää jauhot ja sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasainen.
Levitä taikina lohkojen päälle tasaisesti.
Paista 175 asteessa alimmalla tasolla n. 45 min. Kumoa vähän jäähtyneenä.
Lisäksi voi laittaa vielä vaniljajäätelöä, tofujäätelöä tai vaniljakastiketta(jos löytyy).
Tämä on mielestäni parasta vasta leivottuna ja lämpöisenä!
________________________________________________
MARJAPIIRAS
Pohja:
2 munaa
2 dl ruoko -tai intiaanisokeria (itse käytin tällä kertaa ruokokidesokeria, jonka hurautin blenderillä ihan hienoksi, melkeinpä kuin pölysokeriksi)
150 g sulatettua voita
3,5 dl jauhoja (itse käytin tällä kertaa 1 dl ohrajauhoja, 1 dl grahamjauhoja, 1/2 dl maissijauhoja 1/2 dl vehnäleseitä ja 1/2 dl soijajauhoja)
1,5 tl leivinjauhoja
2 tl vaniljasokeria
Päällinen:
Painele pohjan päälle marjoja (käytin tällä kertaa punaisia viinimarjoja ja hiukan mustaherukoita)
n.2dl maustamatonta jogurttia (minulla oli kreikkalaista)
1 muna
1 tl vaniljasokeria
1 tl hunajaa
3/4 sokeria (minä laitoin tähänkin sitä samaa ruokosokeria)
Vatkaa ensin munat ja sokeri "vaahdoksi" ja lisää jauhot, joissa on leivinjauhe, vaniljasokeri ja voisula. Sekoita tasaiseksi, korppujauhoita vuoka ja kaada ja levitä taikina vuokaan. Marjat päälle ja lopuksi jogurttiseos.
Paistetaan 200 asteessa uunissa keski, tai alimmalla tasolla n.30 minuuttia. Koitetaan tikulla kypsyyttä.
1 tl vaniljasokeria
1 tl hunajaa
3/4 sokeria (minä laitoin tähänkin sitä samaa ruokosokeria)
Vatkaa ensin munat ja sokeri "vaahdoksi" ja lisää jauhot, joissa on leivinjauhe, vaniljasokeri ja voisula. Sekoita tasaiseksi, korppujauhoita vuoka ja kaada ja levitä taikina vuokaan. Marjat päälle ja lopuksi jogurttiseos.
Paistetaan 200 asteessa uunissa keski, tai alimmalla tasolla n.30 minuuttia. Koitetaan tikulla kypsyyttä.
Valmista!
(Anna piiraan jäähtyä ennen nauttimista!)
_________________________________________________
HASSELPÄHKINÄ-VALKOSUKLAA-KAURAKEKSIT
LEIPOMISIA 5
Mieleni teki alunperin ostaa kaupasta kaurakeksejä, mutta tuoteselostetta
ja hintaa katsottuani päätinkin valmistaa niitä itse kotona.
Tulipahan ainakin vähän parempia raaka-aineita näihin suupaloihin, mitä kaupan kekseissä on ja valmistuskin oli helppoa.. ja maku.. mmm.. noh, menivät hyvin kaupaksi ja paljon olivat kaupan keksejä herkullisempia! :)
Tällä ohjeella saat n. 12 keksiä.
50g voita
1 dl ruokosokeria
2dl kaurahiutaleita
1 rkl jauhoja esim. grahamjauhoja, tai maissijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 muna
3 palaa Pirkka hasselpähkinä valkosuklaata
(palat ovat suuria!)
Sulata voi + sokeri kattilassa. Sekoita ja lisää sekaan kaikki muut ainekset paitsi muna ja suklaa. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon nopeasti muna ja lopuksi suklaa.
Nostele teelusikalla nokareita leivinpaperille pellille ja paista 200 asteessa n. 5-7 minuuttia, kunnes keksit ovat kypsiä.
Jäähdytä ja nauti!
____________________________________________
KESÄKURPITSA-SUKLAAKAKKU
LEIPOMISIA 6
Sain äitini pellosta kesäkurpitsaa ja kun maistoin ensimmäistä kertaa tällaista kakkua, teki mieleni tehdä tätä itsekin. Nyt teinkin sitä jo toiseen kertaan, sillä on se vain niin hyvää ja mehevää ja siitä pitävät niin lapset, kuin muut vieraatkin.
Tämä kakku kävisi mainiosti varmaan myös täytekakun pohjana ja päälle sopisi esim.valkosuklaa. Vaniljainen tuorejuusto voisi myös sopia täytteeksi.
Ainekset:
6 dl luomuvehnäjauhoja
4 dl sokeria (intiaanisokeri sopii vaihtoehtoisesti hyvin tähänkin)
1.5 dl tummaa kaakaota
2 dl kasviöljyä esim.rypsiöljy
5 dl raastettua kesäkurpitsaa ( n. 2 keskikokoista kesäkurpitsaa kuorineen )
2 tl ruokasoodaa
1.5 tl suolaa
1 tl leivinjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
Lisäksi korppujauhoja ja voita.
1. Voitele kakkuvuoka ja korppujauhoita se.
2. Sekoita kaikki aineet yleiskoneessa ( 30 sekuntia hitaasti, sitten 3 min. nopeasti) TAI vatkaa sähkövatkaimen taikina koukuilla tasaiseksi.
3. Paista uunissa 180 asteessa 40-45 minuuttia, tai kunnes hammastikku jää kuivaksi keskeltä koitettaessa.
__________________________________
Piparkakut
Leipomisia 7
1 1/2 dl tummaa siirappia
2 dl ruokosokeria
250 g voita
1 rkl kanelia
1 rkl inkivääriä
1 rkl neilikkaa
1/2 tl suolaa
2 munaa
2 tl soodaa
9 dl luomu vehnäjauhoja
___________________________________________
Leipomisia 7
n. 100 kpl
2 dl ruokosokeria
250 g voita
1 rkl kanelia
1 rkl inkivääriä
1 rkl neilikkaa
1/2 tl suolaa
2 munaa
2 tl soodaa
9 dl luomu vehnäjauhoja
Mittaa siirappi, sokeri, voi sekä mausteet kattilaan. Keitä samalla sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Anna jäähtyä.Vatkaa munat joukkoon. Lisää sooda-jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna kovettua kylmässä. Paista koekakku 175 asteessa. Jos kauliminen onnistuu helposti pienen jauhomäärän avulla ja piparkakku säilyttää muotonsa paistettaessa, on taikinan jauhomäärä sopiva. Kauli taikina pienissä erissä ohueksi levyksi. Ota muotilla pipareita. Siirrä uunipellille leivinpaperin päälle. Ripota pipareille koristerakeita, - tähtiä, hienoa sokeria ym. Paista 175 asteessa kypsiksi (paksuudesta riippuen 6 - 9 min). Anna jäähtyä. Koristele halutessasi valmiilla sokerikuorrutteella. VINKKI * Piparkakkujen määrä riippuu muotin koosta ja pipareiden paksuudesta.
Ohje on otettu Valion sivuilta ja tein muuten samalla ohjeella paitsi että käytin luomu vehnäjauhoja ja ruokosokeria... :) Siirappikin olisi voinut olla luomua, mutta lähikaupastani en sitä löytänyt.
1 (ylikypsä) banaani
1 rkl rypsiöljyä
5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 dl sokeria
Nesteeksi esim. 4 dl maitoa ja n. 3 dl kookosmaitoa
1 tl suolaa
2 tl kanelia
Muussaa banaani haarukalla kulhoon ja sekoita ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Anna vetäytyä n. puoli tuntia. Paista vohveliraudalla.
Päälle voi valuttaa vaikka hieman juoksevaa hunajaa.
Hyvää ja maistuu muksuillekin! :)
Leipomisia 9
Otin tämän täältä reseptin Myllyn Paras -sivulta:
Muuntelin tätä reseptiä oman makuni mukaan ja sen mukaan, mitä kaapista sattui löytymään.
Erittäin helppo resepti, jolla saa loihduttua suolaista pikkupurtavaa vaikka synttäreille, tai illanistujaisiin.
Omiin muffineihin (11 kpl) tuli:
2 dl pizzajauhoja (Myllyn Paras)
2 dl luomu sämpyläjauhoja (joissa mm. pellavansiemeniä seassa)
reilu ruokalusikallinen kurpitsan-siemeniä, jotka murskasin pienemmiksi muruiksi.
2 tl leivinjauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
2 tl ruususuolaa
pizzamaustetta
puolikas keltainen paprika
juustoraasteen jämät
1/2 dl oliiviöljyä
2 munaa
2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
(päälle unikonsiemeniä koristeeksi ennen uuniin laittoa)
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet sekaan. Lusikoi taikina muffinssivuokiin tai muffinssipellille ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla n.15 min, kunnes ovat ottaneet väriä ja näyttävät kypsiltä.
Koristelin valmiit jäähtyneet muffinit vielä maustamattomalla tuorejuustolla ja pienillä vuonankaalen lehdillä enen tarjoilua... Ihan hyviä tuli!
:-)Koristelin valmiit jäähtyneet muffinit vielä maustamattomalla tuorejuustolla ja pienillä vuonankaalen lehdillä enen tarjoilua... Ihan hyviä tuli!
Näihin sopisi myös vuohenjuusto, jonka voisi lisätä taikinaan niin, että ensin laittaisi taikinaa muffinivuokaan (n.puolilleen), sitten vuohenjuustonokareen ja päälle vielä ohuelti taikinaa.
________________________________________________
Suklaakakku
Leipomisia 10
Tämän reseptin poimin Pirkan sivulta:
Muutin sitä hitusen, jotta lopputulos olisi parempi ja alla korjailtu resepti, jossa eroavaisuutena on vain maustamaton tuorejuusto suklaatäytteessä ja suklaan määrä/suklaa kuorrutteessa...
Tämän kakun tein tyttöni syntymäpäiville ja kaikkien mielestä se oli hyvää. Kakkupohjasta tuli vain hieman matala, joten se oli vaikeahkoa leikata kolmeen osaan, mutta onnistui se silti.
Tämä kakku sopisi mielestäni hyvin mm. vaikkapa isänpäiväkakuksi.
Ainekset | n. 16 - 18 annosta |
---|---|
Pohja | |
4 | Pirkka kananmunaa |
1 1/2 dl | sokeria |
1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
3/4 dl | Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) |
1 tl | leivinjauhetta |
Vadelmatäyte | |
1 ps (200 g) | Pirkka vadelmia (pakaste) |
3/4 dl | sokeria |
1 prk (250 g) | Pirkka rahkaa |
Suklaatäyte | |
100 g | Fazer taloussuklaata |
1 dl | Pirkka vispikermaa ... ja 1 dl maustamatonta tuorejuustoa :) |
Kostutus | |
1-1 1/2 dl | omenatäysmehua |
Kuorrutus | |
n. 1/2 - 1 dl | Pirkka vadelmahilloa |
0,5 - 1 dl | Pirkka vispikermaa |
n. 250 g | Pirkka maitosuklaata + Fazer tummaa suklaata (Laitoin tummaa suklaata n.60 g ja maitosuklaata n.200 g) |
n. 20 g | Valkosuklaata raastettuna/muruina (esim. panda) |
1
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (3 l). Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
Vaihe2
Keitä vadelmia kattilassa noin 2 minuuttia välillä sekoittaen. (Kattilaan ei tarvitse lisätä vettä, vadelmista irtoava neste riittää.) Nosta kattila liedeltä. Mausta sokerilla. Anna soseen jäähtyä kylmäksi. Sekoita joukkoon rahka.
Vaihe3
Sulata suklaa mikrossa, vesihauteessa tai miedolla lämmöllä kattilassa. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kerma ja suklaa keskenään.
Vaihe4
Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alin kerros mehulla ja levitä sille puolet vadelmatäytteestä ja sen päälle puolet kermatäytteestä. Nosta toinen levy täytteen päälle, kostuta ja levitä päälle loput täytteistä. Kostuta kansilevy ja nosta se kakun päälle. Anna kakun kostua kevyen painon alla vähintään 2 tuntia.
Vaihe5
Levitä hillo tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. (Hillo estää suklaan imeytymisen kakkuun.)
Vaihe6
Kuumenna kuorrutuksen kerma mikrossa tai kattilassa liedellä lähes kiehuvaksi. Lisää kerman joukkoon paloiteltu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Jos suklaa ei kokonaan sula kermaan, kuumenna sitä varovasti mikrossa 20 sekuntia kerrallaan tai hyvin miedolla lämmöllä liedellä.
Vaihe7
Kaada suklaa kakun päälle ja levitä lastalla tasaiseksi kerrokseksi myös kakun reunoille.
Vaihe8
Raasta valkosuklaa esimerkiksi perunankuorimaveitsellä. Ripottele raaste kakun päälle. Anna kuorrutuksen jähmettyä ennen tarjoamista.
Päälle kakkuun tein vielä marsipaaniruusuja koristeeksi.
RAAKAPUURO
AAMUPALA 1
Tästä annoksesta saa puuron yhdelle henkilölle, tai pienen annoksen kahdelle.
n. 1 dl taatelia
n. 1 dl luomu kaurahiutaleita
n. 1 rkl pellavansiemeniä
n. 1 dl marjoja (itse käytin pakastettuja mustaherukoita)
vettä
1 tl (luomu) hunajaa makeuttajaksi
Illalla:
Mittaa syvään kulhoon 2 dl vettä ja sekoittele joukkoon kaurahiutaleet, sekä pellavansiemenet. Laita toiseen kulhoon taatelit ja peitä ne vedellä.
Liota yön yli.
Aamulla:
Siivilöi/valuta taateleista vesi pois.
Lisää blenderiin marjat, taatelit, kaurahiutale-pellavansiemen seos ja lopuksi hieman hunajaa, mikäli tahdot lisää makeutta puuroon. Sekoita ainekset hyvin tasaiseksi massaksi.
Valmis nautittavaksi!
"TUHTI HEDELMÄ-MARJAPUURO"
(RAAKARUOKAA AAMIAISENA)
AAMUPALA 2
Tänä aamuna halusin kokeilla jotain uutta, tavanomaisten vaihtoehtojeni, kuten mysli, hedelmät ja kaurapuuro sijaan.
Tein sitten tällaisen "erilaisen puuron", jos sitä siksi voisi vaikka kutsua. :-)
Laitoin blenderiin tällaisia aineksia, joista aamupala sitten syntyi:
reilu loraus soijamaitoa,
1 kuorittu banaani pilkottuna
1/2 osaa kuorittua omenaa pilkottuna
1 tuore luumu pilkottuna
1 tl tyrnijauhetta
2 rkl pellavansiemen rouhetta
1 rkl Femi Soy jauhetta
1 tl macajauhetta
n.1 dl kaurahiutaleita
muutama pieni mansikka pakkasesta
muutama mustikka pakkasesta
1 rkl juoksevaa hunajaa
Tästä määrästä tuli pieni annos minulle ja tyttärelleni.
Oli makeaa, muttei liian makeaa ja tytöllenikin maistui! :)
AAMUPALA 3
On mukavaa kokeilla erilaisien aamupalojen tekoa,
maistella ja makustella.. :)
Tällä kertaa syntyi seuraavanlainen aamiainen.
Appelsiinia lohkoina,
taatelin paloja.
Smoothie:
Blenderiin laitetaan
loraus luomumaitoa, tai soijamaitoa.
luomu kauraleseitä
hiukan hunajaa, tai intiaanisokeria
(1 banaani)
marjoja pakkasesta esim.
mustikoita, tai/ja mustaherukkaa, punaista viinimarjaa, mansikkaa,vadelmaa ja jokunen karviainen
Toki yhtäkin marjalajia käyttäen tulee hyvää!
Pidin jäisiä marjoja ensin vähän aikaa lämpimässä vesihauteessa, jotta hiukan sulivat ennen blenderiin laittoa.
Sulatukseen voi käyttää toki muutakin tapaa! :)
Sit suitsait sekaisin ja nauttimaan!
_________________________________
2-3 annokseen tarvitset
2-3 banaania
2-3 dl maustamatonta jogurttia (esim. kreikkalainen jogurtti)
1 purkki säilyke ananasta paloina
(tai samanverran tuoretta)
mausteeksi voi laittaa halutessaan ripauksen inkiväärimaustetta ja vaniljasokeria
Blenderillä sekaisin ja valmista on!
Todella hyvää!
________________________________
Tällainen tehtiin blenderillä lounaaksi tytön kanssa.
1 kypsä avokado
1 omena
1 päärynä
1 luomu banaani
Sopivan iso lorautus Luomu maustamatonta soijajuomaa (Pirkka)
Kuoritaan, pilkotaan ja heitetään blenderiin kaikki sekaisin ja joukkoon soijajuomaa ja on helppoa ja nopeaa hyvää!
*slurps!*
________________________________
Sitruksinen avokadojäätelö
(2 annosta)
2 avokadoa
n. 2/3 dl limen, tai sitruunan mehua
1,5 dl kermaa, tai esim. turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
n. 2/3 dl juoksevaa hunajaa
Sekoita kaikki tasaiseksi seokseksi tehosekoittimella, tai blenderissä ja laita pakasteeseen pariksi tunniksi (voit sekoittaa massaa kerran sen jähmettyessä). Jäätelökauhalla jäätelöstä saa otettua kauniita palloja. Koristeeksi annokseen voit laittaa vaikkapa kiivinpaloja.
__________________________________________
(2 annosta)
2 avokadoa
n. 2/3 dl limen, tai sitruunan mehua
1,5 dl kermaa, tai esim. turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
n. 2/3 dl juoksevaa hunajaa
Sekoita kaikki tasaiseksi seokseksi tehosekoittimella, tai blenderissä ja laita pakasteeseen pariksi tunniksi (voit sekoittaa massaa kerran sen jähmettyessä). Jäätelökauhalla jäätelöstä saa otettua kauniita palloja. Koristeeksi annokseen voit laittaa vaikkapa kiivinpaloja.
__________________________________________
Ostin kaupasta Mung-papuja ja tahdoin kokeilla niiden idättämistä, jolloin niistä saa vielä enemmän hyvää tekeviä ravinteita. Näissä pavuissa on esim. proteiinia hyvä määrä, nimittäin keskimäärin 24 g/100 g. Ostin gogreen -merkkisiä Mung-papuja, 500 g paketin. Siitä saa idätettyä jo monta satsia!
Idättäminen on helppoa!
Huuhtele 1 dl papuja ja laita ne likoamaan illalla yön yli (12 h) vaikkapa lasipurkkiin, johon laitat 4 dl vettä. Aseta purkin päälle kiinni harso, tai ohut kangaspala. Käytä kiinnitykseen lankaa, tai sopivan kokoista kumilenksua.
Aamulla huuhtele pavut siivilän läpi kylmällä vedellä ja poista turpoamattomat pavut joukosta.
Kaada sitten pavut takaisin lasipurkkiin ilman vettä ja aseta purkki ylösalaisin kallelleen vaikkapa astiankuivauskaappiin ja anna olla siinä seuraavaan aamuun asti (huuhtele päivän aikana pavut vielä kertaalleen kylmällä vedellä).
Aamulla huuhtele pavut vielä kertaalleen ja ne ovat valmiita nautittaviksi sellaisenaan, tai vaikka salaattiin lisättynä! :) Jos kärsivällisyys riittää, voit tietenkin antaa niiden itää vielä vähän pidemmälle, vaikka seuraavaan aamuun, muista tällöin huuhdella välissä kylmällä vedellä.
__________________________________________________
"YHDENLAINEN SALAATTI"
Salaatteja voi tehdä monenlaisia, vain mielikuvitus on rajana!
Tällä kertaa tein tällaisen nopeatekoisen salaatin.
(Ylläoleva kuva salaatista ei kyllä ole ihan paras mahdollinen!)
Kelpo annos (2-4 henk.) syntyi tällaisista aineksista:
3 suurta lehteä kiinankaalta
2 suomalaista tuoretta tomaattia
1 isohko tuore suomalainen porkkana
muutama paprikatäytteinen vihreä oliivi
suomalaista tuorekurkkua
1 tuore herkkusieni
unikonsiemeniä
auringonkukan siemeniä
1 paahdettu kauraleipä kookosöljy levitteellä
Kaikki ainekset pilkotaan (tarvittaessa ensin toki pestään ja kuoritaan) kulhoon ja sekoitetaan ja lopuksi sekoitetaan sekaan siemenet.
Salaatin päälle laitoin vielä aasialaista makeaa chili -kastiketta.
_________________________________________________
KATIN KEVYT LOUNAS :)
Tänään tein itselleni ja tyttärelleni tällaisen herkullisen ja ravitsevan lounas annoksen.
Helppo ja nopea valmistaa!
Annokseen tuli:
luomu kananmunaa
vuorisuolaa
yrttisuolaa (organic)
suomalaista tuoretta kaalta
suomalaista tuorekurkkua
suomalaista tammenlehti salaattia
hieman sitruunan mehua
kurpitsan siemeniä
pieni siivu Apetina vuohen -ja lampaanmaito juustoa
ripaus provencen yrttejä (näitä saa pakasteena pienessä pahvirasiassa hyvin varustetuista ruokakaupoista. Omani on merkkiä Findus.)
ja
lisäksi luomu ruispalaa
"itse valmistetulla" levitteellä, jonka ohjeen löydät
tältä sivultani ylempää..
2 annokseen:
Paista 2 luomu kananmunaa. (Näissä luomumunissa oli ihanan kirkkaan keltainen keltuainen!)
Kuumenna pannu ensin kuumaksi ja laske levyn lämpöä, kun kananmunat ovat pannulla ja anna hiljalleen paistua puolikypsiksi. Lisää pinnalle ripaus suolaa ja yrttisuolaa.
Ota irti kaalista ja tammenlehti salaatista pari lehteä ja huuhtele. Revi kulhoon niistä pieniä paloja.
Huuhtele pätkä kurkkua ja paloittele joukkoon.
Lisää sekaan hieman sitruunanmehua (täysmehua, tai sitruunasta puristaen).
Annostele lautasille.
Ripottele lopuksi päälle hieman kurpitsan siemeniä ja provencen yrttejä. (Minulla on pieni rasia kyseistä seosta pakkasessa ja otan sen sieltä aina tarvittaessa ja ripotan ruokaan, kätevää!)
Leikkaa feta juustosta vielä ohuet siivut annoksen päälle ja nauti!
____________________________________________________
KUUSENKERKKÄSIIRAPPI
valmista siirappia noin 2 dl
1,5 l kuusenkerkkiä
2 dl tummaa sokeria (esim. ruokosokeri)
(3 tl vaniljasokeria)
n. 2 l vettä
päivä 1:
Laita kuusenkerkät kattilaan ja kaada vettä päälle niin että ne juuri ja juuri peittyvät.
Kuumenna melkein kiehuvaksi ja anna sen jälkeen jäähtyä ja tekeytyä yön yli.
päivä 2:
Siivilöi kerkkien vesi ja kaada se takaisin puhtaaseen kattilaan. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 6 dl.
Lisää sokerit ja anna kiehua kevyesti poreillen tunnista kahteen, tai kunnes liemi muuttuu siirapiksi. Mitä kaummin keität, sen paksumpaa siirapista tulee. Itse keittelin tätä tunnin ja sain vaahterasiirappimaisen juoksevaa tavaraa. Voit tehdä testin tiputtamalla pienen määrän siirappia lasiin jossa on kylmää vettä. Jos siirappi pysyy kasassa eikä heti liukene veteen, on se valmista.
Kaada valmis siirappi puhtaisiin astioihin (esim. lasipurkkeihin) ja anna jäähtyä.
Kuusenkerkkäsiirappi säilyy valolta suojattuna kuulema hyvinkin pitkään, vuoden ainakin, ja sitä voi myös pakastaa.
________________________________________________________
Täyteläinen ja helppo kasvissosekeitto
(Lainattu Täti Moonikan Majatalo blogista kokeilua varten)
_____________________________________________
Salmiakkimarmeladit
(Itse tehdyt namit vaikka lahjaksi!)
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl salmiakki-mixeriä
3 dl hillo-marmeladisokeria
erikoishienoa sokeria
Mittaa ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuutin ajan. Kaada massa joko yhteen suurempaan vuokaan tai jääpalamuotteihin. Muotit kannattaa kuitenkin suihkasta vuokasuihkeella tai kevyesti öljytä. Anna massan hyytyä muotissa tai muoteissa ainakin muutaman tunnin ajan. Voit hieman nopeuttaa laittamalla makeiset kylmään. Irrota hyytyneet namit jääpalamuoteista tai leikkaa isompi levy sopivan kokoisiksi paloiksi. Jouduin hieman auttamaan tikulla, jotta sain makeiset putoamaan kauniisti muoteistaan. Pyöritä palat erikoishienossa sokerissa. Nosta lautaselle, jotta makeisten pinta hieman kovettuu.
Vadelmamarmeladit
(Ainekset löytyvät näihin ruokakaupasta ja onnistuvat hyvin!)
(noin 20-25 palaa)
5 dl metsävadelmia (pakasteena)
1 1/2 dl vettä
3 1/2 dl hillo-marmeladisokeria
erikoishienoa sokeria/tomusokeria
Mittaa kattilaan vesi ja (pakaste)vadelmat. Annan kiehahtaa ha kaada siivilään. Siivilöi mehu ja painele vadelmat siivilän läpi, niin etteivät siemenet päädy marmeladeihin. Kaada mehu sekä paseerattu vadelma takaisin kattilaan ja lisää hillo-marmeladisokeri sekaan. Anna kiehua, kunnes seos sakenee hieman (noin 15-20 minuuttia). Kaada seos kevyesti öljytyn leivinpaperin päälle noin 10x15 cm rasiaan. Anna jähmettyä. Nosta hyytynyt marmeladi pois rasiasta ja leikkaa paloiksi. Kierittele marmeladit joko erikoishienossa sokerissa tai tomusokerissa.
________________________________________