KYNTTILÄNVALMISTUSTA

Osallistuin viime lauantaina ensimäistä kertaa kynttilänvalmistuskurssille, joka järjestettiin Revonlahden koululla. Vetäjänä toimi Virve Huttunen, joka ohjaa myös keramiikkakursseja.

Työt aloitettiin ottamalla jokaiselle osallistujalle omat alustat, jotka asetettiin omille paikoille, pöydille ja niiden päälle levitettiin ohuelti sanomalehtiä ja sitten vielä kerros leivinpaperia. Leivinpaperin päälle kynttilöiden valuu vaiheessa valunut kynttiläntali olikin sitten helppo irroittaa ja käyttää uudelleen.

Aloitimme kruunukynttilöiden teosta.








 


Raaka-aineina kruunukynttilöihin käytetään nykyisin parafiinia ja steariinia.
Parafiini on öljynjalostuksen sivutuote ja steariinin valmistukseen käytetään nykyisin yleensä palmuöljyä.
Näitä kahta raaka-ainetta otettiin kahdesta isosta muoviämpäristä ja ne laitettiin kattilaan (n.puolet ja puolet). 

Teräskattila vietiin hellan levylle ja raaka-aineet sulatettiin siinä sulaksi. Yksi kurssilaisista valvoi sulamista ja minä avustin sillävälin, valuttamalla lämmintä vettä hanasta sinkkiämpäriin, jonka asetin sitten keittolevylle, jossa vesi kuumeni.

Sulanut parafiini-steariiniseos kaadettiin varoan kuuman veden sekaan sinkkiämpäriin. 

 
Seoksessa alettiin sitten kastamaan palikkaan roikkumaan kiinnitettyjä pitkiä sydänlankoja (peruskokoa 7).
Kurssilaiset kastoivat lankoja kynttiläseoksessa vuorotellen aina neljä kertaa kerrallaan ja sitten vaihdettiin toinen palikka ja kastettiin sen sydänlankoja 4 kertaa vuorollaan. Näin muodostuvat kynttilät saivat jäähtyä hieman kastokertojen välissä.
Palikat asetettiin väliajaksi kahden Virven pöytien reunaan kiinnittämän lattiaharjan varren varaan, joiden välistä kynttilät pääsivät vapaasti roikkumaan.


Alkuun kynttilät olivat hyvin kapeita ja näytti, etteivät ne paksune ollenkaan, mutta kun useamman kerran niitä malttoi uittaa, niin ne alkoivat näyttämään ihan oikeilta kruunukynttilöiltä.
Välissä leikattiin terävällä veitsellä kynttilöiden päähän muodostuneet valumat, joita kutsuttiin hauskasti "räkäpäiksi". :) 
Jokainen valmisti yhteensä 8 kynttilää (4 kynttilää/palikka).


Kynttilöistä tuli käsintehdyn näköisiä, ei ihan niin tasapaksuja ja sileitä, kuin kaupan kruunukynttilät...
Pienet virheet oikeastaan vain kaunistavat, ainakin näiden kohdalla. :)

Välissä joimme kahvit ja sitten ryhdyimme valamaan kynttilöitä muotteihin. Nyt käytimme enää pelkkää parafiinia, sekä kynttilän värjäykseen soveltuvia värinappeja. 
Muotteina käytettiin esim. vanhoja pieniä muffini -ja kakkuvuokia ja silikonisia muffinivuokia, eilaisia purkkeja ja astioita. Silikoni astioista kynttilät irtosivat kaikkein parhaiten. 
Tarjolla olisi ollut pari oikeaa kynttilävalumuottiakin, jotka sidottiin tiiviisti kiinni kuminauhoilla, mutta itse en niitä ehtinyt nyt hyödyntämään.
 Sulatettu kynttilämassa kaadettiin muotteihin ja annettiin sen vähän aikaa jäähtyä. Sitten tehtiin koktailtikulla reiät kynttilöiden keskelle ja jätettiin tikut paikoilleen vähäksi aikaa. Kun kynttilät olivat jähmettyneet melkein koviksi, tikut poistettiin ja tilalle asetettiin steariinissa upotetut sydänlangat. Kynttilät menivät hieman kuopalle keskeltä, joten keskukseen kaadettiin vielä vähän kynttilän sävyistä steariinia. Samalla sydänlankakin kiinnittyi paremmin paikoilleen.
Välissä opettaja teki läjän lämmintä kynttilämassaa, josta jokainen sai pyörittää oman "lumipallokynttilän". Lämmintä massaa siis paineltiin ja pyöriteltiin käsissä, kuin lumipalloa tehdessä ja kun muoto oli hyvä, paineltiin pintaan pieniä sulattamattomia parafiinikuulia ja painettiin pallon läpi koktailtikku, johon asetettiin steariinilla kastettu ja kovettunut sydänlanka. 
Sydänlanka paineltiin hyvin kiinni kynttilään. 
Lopuksi palloa käytettiin kylmän vesihanan alla, jotta se jähmettyi muotoonsa.
Yksi kokeneempi kynttilänteko -kurssilainen valoi kynttilöitä pieniin koktail-laseihin ja näytti meille myös kivan niksin kynttilöiden tekoa ja koristelua varten. Hän teki leivinpaperin päälle värjätyn kynttilämassalevyn, josta leikkasi sitten suikaleita ja suorakulmioita. 
 Näitä hän sitten laittoi koristeeksi valkoisen kynttilämassan sekaan, jonka hän valoi tyhjään, pahviseen "Pringles -purkkiin". Hän paineli värilliset suikaleet ensin purkin seinämiin ja alaosaan. Siitä tuli hieno ja persoonallinen kynttilä!
Kurssi kesti n.5,5 tuntia, mutta aika meni todella nopeaa.

Olipahan mukava oppia taas jotain uutta! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)